vrijdag 27 juni 2008

R&R

Nee geen Rock'n Roll vandaag, maar Rest and Recreation. In Brunssum niet zo'n vreemde kreet, AFCHQ is hier gevestigd, tenminste: was. Dat betekent veel engels sprekende 'foreigners', camaro's in de straten, en atoomwapens in de mijnschachten. Of was dat toch niet waar?

Ik slaap uit, haal wat boodschappen voor ontbijt en avondeten, in ruil voor slaapplaats zorg ik voor diner. En ga dan nog op pad voor wat repairzaken. Gisteren mijn trapper doormidden getrapt, ongemerkt. Er is nog wel mee te fietsen, maar elke keer bij het af en opstappen steekt een stukje van de achterkant van de trapper een stokje (euh, ijzertje) voor het gat van de toeclip waar mijn voet in moet. Dat gaat niet helemaal goed. Brunssum is 2 fietsenzaak rijk, vroeger was dat beter, en bij beide wordt ik erg goed geholpen. Alleen heeft de eerste - een zelfstandig die ik een warm hart toedraag omdat ie niet zwicht voor de druk van de grote ketens - niet wat ik nodig heb, want mijn toeclip past niet. De tweede fabriceert van de onderdelen die ie heeft een net setje pedalen met clips. Fijn, want hier is inmiddels in Nederland lastig aan te komen en ik wilde toch al een reserve setje hebben. En maar voor 8 euro, ook al is het van zo'n grote keten. En alweer valt mijn 'thuisfietsenmaker' door de mand. Die rekent hiervoor algauw 13,50 euro.

Zo en nu nog op zoek naar een internet cafe. Ik vraag her en der maar niemand weet het. Dan naar het VVV dat gevestigd is in een bonbonnerie, amper herkenbaar als infoburo. Die zeggen dat het er niet is. Onvoorstelbaar, zeker met de aankomende parade waar er weer miljoenen van over de hele wereld Brunssum zullen bezoeken. Die willen allemaal contact met huis via mail en blog! Men vraagt het even na bij collega's. Ja, verderop voorbij de kroegen. Ik ga kijken, hij verwees me naar tegenover mijn oude middelbare school, die er ook al niet meer uitziet als toen. Ik vraag wat rond hier, bezoek de kroeg die vroeger dancing Jachthut was en nu Moriaantje heet. "Internetcafe? Neehe dat is hier niet, alleen in Kerkrade", klinkt het zangerig vriendelijk. Maar misschien in de bieb, voegt ze eraan toe. Hier tegenover! Oh, de bieb is verhuisd, ja zoiets zei m'n moeder gisteren.

En daar in de bieb wordt ik uitgebreid geholpen bij de automaat voor een tegoedbonnetje, de toegang tot de PC en hebben we een gesprekje over ons beider oude school het Rombouts, en dan wel de oude locatie. Tja, dat zijn de ook dingen die je voor eeuwig binden aan je geboorteplaats. Ik ben niet alleen thuis, ik voel me ook thuis. Ik ga maar 'ns een biertje drinken. Of twee, ik ben gisteren de grens van Calvinistisch naar Bourgondisch overgegaan. Het bevalt me best.

1 opmerking:

Arthur zei

Ik hoor het al... Dat wordt weer goed eten en stoempen tegen de wind op een veel te zware fiets. Rob is back!